Introductie Instrumenten voor begeleiden in passend onderwijs

Door: Peter de Vries & Peter de Vries

Het boek Instrumenten voor begeleiden in passend onderwijs (ISBN 9789491269127; 2016, 2018, 2022) is behulpzaam bij het zo goed mogelijk vormgeven van passend onderwijs. Heel eenvoudig door meer dan zeventig praktische instrumenten met Toelichting én Gebruikersinstructie te bieden die meteen in de praktijk van elke dag te gebruiken zijn. Instrumenten voor leraren en voor begeleiders, zoals interne begeleiders, leerlingbegeleiders, ambulant begeleiders, onderwijsassistenten, coaches en onderwijsadviseurs. Instrumenten voor beginnende leraren en studenten. Maar zeker ook voor ervaren collega’s en begeleiders, al was het alleen al omdat veel nieuwe inzichten en recent onderzoek in dit boek als basis zijn gebruikt voor nieuwe instrumenten of om bestaande instrumenten up to date te maken.

Op deze website staan alle onderwijsinstrumenten (formulieren, formats, kijkwijzers, aandachtspunten, werkbladen e.d.) uit het boek, om te downloaden, printen en (meestal) aan te passen voor eigen gebruik.
De instrumenten met een Word-format (doc of docx) kunnen worden aangepast. De instrumenten in pdf-format kunnen niet worden aangepast.
Bij overname en bewerking van de instrumenten is altijd een volledige bronvermelding vereist volgens de geldende regels in de onderwijskunde.

Bij elk instrument op de website staat:
• de naam van het instrument met het volgnummer conform het boek;
• de herkomst en/of de bronvermelding van het instrument.
• indien van toepassing, wie een secundaire rol heeft/hebben gespeeld.

In het boek staat bij elk instrument een Toelichting en een Gebruikersinstructie. Deze zijn van belang om het instrument zo goed mogelijk in te zetten. Voor een verantwoording van de instrumenten wordt in de toelichting steeds verwezen naar de uitgebreide literatuurlijst. Ook om te komen tot verdere kennisverdieping kan deze literatuurlijst handig zijn.